Program föredrag och guidade turer

Följande program gällde 2022, nytt program kommer publiceras inför Konst- & Antikmässan 2023

Torsdag 28 juli

Anette Granlund är en av våra främsta auktoriteter på skandinavisk textilkonst med Märta Måås-Fjetterström som specialitet. Här berättar hon initierat om Båstads stolthet, avantgardisten och entreprenören Märta Måås-Fjetterström som lade grunden och skapade beundransvärda förutsättningar för den moderna mattkonsten. Inredningsarkitekter världen över vänder hungrigt blickarna mot den svenska marknaden på jakt efter de enastående mattorna.

Följ med på en guidad tur med Jesper Aspegren. Turen tar ca 45 min och startar i informationen där du också föranmäler dig. 

Antikhandlaren och experten Bo Knutsson berättar om den största silversmeden i modern tid, Wiwen Nilsson och hans intryck av den gudomliga teorin som formulerades av vännen Gösta Adrian-Nilsson. Wiwen Nilssons konstnärskap mognade tidigt och den grundläggande filosofin har ledsagat silversmeden genom ett epokgörande konstnärskap som saknar motstycke.

 

Följ med Charlotte Strömstedt på en resa från allmoge till modern design bland mässans utställare. Turen tar ca 45 min och startar i informationen där du också föranmäler dig. 

Fredag 29 juli

Charlotte Strömstedt, antikhandlare och ny ordförande i Sveriges Konst- och Antikhandlareförening talar om vackra och färgsprakande föremål från den skånska allmogeskatten. Det är silver, textilier och andra spännande konstföremål från 1700- och 1800-talen som berättar historien om ett viktigt och levande kulturarv.

En tidsresa bland föreningens medlemmar.

Björn Gremner är känd från Antikrundan och är en av våra främsta experter på kinesiskt porslin. Här berättar han om det så kallade vita guldet, porslinets spännande historia och hur det kommer sig att det finns så mycket högkvalitativt kinesiskt porslin i Sverige.

Guidad tur på mässan med fokus på det moderna samt besök i jubileumsutställningen.

Lördag 30 juli

Följ med på en guidad tur med Peder Lamm, där han visar upp sina mässfavoriter bland mässans utställare.

Fredrik Zimmerdahl är specialiserad på 1900-talet och driver Zimmerdahl
Antiques & Design i Lund. Här berättar han om de tre avantgardisterna
och silversmederna Torun Bülow Hübe, Sigurd Persson och Wiwen Nilsson, alla
ursprungligen från Skåne. Samtliga har förändrat synen på det moderna silversmidet och lämnat nydanande formgivning efter sig.

Följ med på antikmässans egen konstrunda! En guidad tur med konstnär, och CEO Konstprogrammet Agneshill, Maria Collinder.

Med “TE” som tema berättar några av våra mest populära antikexperter om tekannor, serviser och möbler. Dessutom serveras du samtidigt ett klassiskt Afternoon Tea. Boka din plats idag! Klicka här!

Söndag 31 juli

Följ med på antikmässans egen konstrunda! En guidad tur med konstnär, och CEO Konstprogrammet Agneshill, Maria Collinder.

Konstexperten och J.A.G. Acke-samlaren Claes Moser berättar om hur en dröm gick i uppfyllelse när han förvärvade konstnärens hem Villa Akleja. Här samsas en enastående samling av Ackes måleri tillsammans med konstnärsvännerna Zorn, Larsson och Liljefors med flera. Vi får höra om hur två passionerade personer, Acke och Moser själv, från vitt skilda tidsperioder drabbat samman genom konsten, och hur det mötet också givit upphov till en vackert inredd privatbostad i nutid.

Följ med på en tur till föreningens medlemmar på mässan.

Jan Ribbhagen, en av Sveriges främsta smycke- och silverexperter berättar om antika smycken från 1600-tal till 1800-tal. Det handlar om stilhistoria, ädla metaller och dyrbara stenar varvat med anekdoter om de kungligheter och celebriteter som var de få förunnade att bära dyrbara juveler. En spännande odyssé som utgörs av kunskap, passion och inte minst många års erfarenhet.