Seminarier och guidade turer 2023

Som besökare på Helsingborgs Konst- & Antikmässa kan du kostnadfritt ta del av en stor mängd föredrag och guidade turer på mässgolvet.

Seminarierna finner du på plan 2 på Helsingborg Arena, lokal Gerdas sal. Ingen föranmälan krävs, det är bara att dyka upp.

För att delta i guidad tur, anmäl dig på plats i informationsdisken, för att säkra din tillgång till hörlurar.

Välkommen att ta del av våra experters stora kunnande! 

 

2024 års program publiceras under våren 2024.

Jenny von Platen
Jenny von Platen
Charlotte Strömstedt
Charlotte Strömstedt
Björn Gremner
Björn Gremner
Christer Börjesson
Christer Börjesson
Bo Knutsson
Bo Knutsson
Peder Lamm
Peder Lamm
Fredrik Zimmerdahl
Fredrik Zimmerdahl
Maria Collinder
Maria Collinder
Jan Ribbhagen
Jan Ribbhagen
Fredrik Knutsson
Fredrik Knutsson

Torsdag 27 juli

Antikhandlaren Jenny von Platen berättar om entreprenören, inredaren och butiksägaren Estrid Ericson som redan 1924 startade Firma Svenskt Tenn. När hon värvade den österrikiske arkitekten Josef Frank i början på 1930-talet kom de tillsammans att skapa den trivsamma inredningsstilen som är typisk för det vi kallar Swedish Modern. Idag, nästa hundra år senare, är möbler, textilier och i stort sett alla andra föremål från butiken hett eftertraktade på antikmarknaden.

Antikhandlaren och experten Björn Gremner är känd från Antikrundan som vår främsta kännare av kinesiskt porslin. Här berättar han om Ostindiska Kompaniets många och farofyllda expeditioner vars hemvändande skepp lastade med dyrbart porslin, exotiska kryddor och skimrande siden påverkat det svenska kulturlivets utveckling långt in i våra dagar. Hade det inte varit för dessa modiga pionjärer hade vår konsthistoria sett helt annorlunda ut.

Christer Börjesson, ordförande i Förenade Antik- och Konsthandlare, tar med dig på en tidsresa bland föreningens medlemmar.

Fredag 28 juli

Antikhandlaren och experten Bo Knutsson berättar om den största silversmeden i modern tid, Wiwen Nilsson, som nu firar hundra år. Debuten ägde rum på Göteborgsutställningen 1923 där han möttes av oförstående kritik. Wiwen Nilssons konstnärskap mognade tidigt parallellt med att vännen och konstnärskollegan Gösta Adrian-Nilsson formulerade filosofin om ”den gudomliga geometrin”. Att se storheten i de geometriska formerna ligger till grund för Wiwen Nilssons epokgörande konstnärskap som saknar motstycke både i Sverige och på en internationell arena.

Christer Börjesson, ordförande i Förenade Antik- och Konsthandlare, tar med dig på en tidsresa bland föreningens medlemmar.

Charlotte, antikhandlare och ordförande i Sveriges Konst- och Antikhandlareförening berättar om vad som är typiskt för skånsk allmoge. Det handlar om silver, textilier och andra spännande konstföremål. Utifrån detta perspektiv får vi också höra om skillnaden mellan olika värden, exempelvis kulturhistoriskt respektive ekonomiskt värde, som präglar synen på antikviteter.

Lördag 29 juli

Följ med på guidad tur med antikexpert Peder Lamm.

Fredrik Zimmerdahl är specialiserad på 1900-talet och driver Zimmerdahl Antiques & Design i Lund. Här berättar han om en av 1900-talets viktigaste smyckekonstnärer, juveleraren Kristian Nilsson, som förändrat smyckehistorien med sina postmoderna kreationer, där guld, pärlor och ädelstenar, uppgår i ett avantgardistiskt uttryck. Mot bakgrund av detta drar Fredrik Zimmerdahl också upp riktlinjerna kring smyckehistoriens utveckling genom föregångarna Torun Bülow Hübe, Sigurd Persson och Wiwen Nilsson.

Följ med på guidad tur med Maria Collinder, professionell målare, skulptör och konstlärare samt grundare av Konstprogrammet på Agneshills gård i Gessie (Malmö).

Antikexperten Peder Lamm som är känd för sin djupa och breda kunskap berättar med stor inlevelse om dagens trender på samlarmarknaden. Det passionerade och personliga samlandet är ofta nischat vare sig det handlar om snushundar, Grand Tour eller antika smycken. Här får vi höra om vad det är som gäller just nu och vad man verkligen ska hålla ögonen på.

Söndag 30 juli

Följ med på guidad tur med Maria Collinder, professionell målare, skulptör och konstlärare samt grundare av Konstprogrammet på Agneshills gård i Gessie (Malmö).

Jan Ribbhagen, Sveriges främsta silverexpert berättar om silver från 1500-tal till 1900-tal. Det handlar om pluntor, tumlare, kallskålar, bägare och allt man kan dricka och supa ur. Spännande silverföremål varvas med stilhistoria och anekdoter om kungligheter, celebriteter och vanligt bondfolk som släckt törsten genom århundraden. En innehållsrik odyssé av dryckeshistoria och dess tillbehör som bygger på Janne Ribbhagens djuplodande kunskaper.

Fredrik Knutsson, expert på antikviteter och glas, berättar om glaskonstens historia. Ända sedan 2000-talet f.v.t. har det tillverkats i Egypten och Mesopotamien, men inte förrän i mitten av 1500-talet förstod man sig på den mystiska glasmassan i Sverige. Sedan man knäckte koden har det tillverkats många epokgörande alster. På 1900-talet revolutionerades det svenska konstglaset genom innovativa formgivare och nya tekniker. Nu tar konstnärer som Peter Hermansson det svenska glaset till ytterligare nivåer.

Programmet presenteras i samabete med SKAF, FAK och Medborgarskolan.

SKAF - Sveriges Konst- och Antikhandlareförening
FAK - Förenade Antik- och Konsthandlare
Medborgarskolan

Programmet presenteras med reservation för eventuella ändringar.